• Μεγάλα γράμματα
  • Κανονικά γράμματα
  • Μικρά γράμματα

ΤΟ ΝΑ ΣΙΩΠΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ / τοῦ Μοναχοῦ Μωυσέως ῾Αγιορείτου

E-mail Εκτύπωση PDF

Σχόλιο π. Σταύρου Τρικαλιώτη: ῎Ηδη τό ρῆμα "σιωπῶ" μαρτυρεῖται ἀπό τόν ῞Ομηρο: "χειρὶ σκῆπτρον ἔθηκε, σιωπῆσαί τε κέλευσεν ᾿Αργείους" (᾿Ιλιάδα, Ψ, 568-9). Σέ μιά ἐποχή ἀχαλίνωτης φλυαρίας ἀπυλώτων στομάτων, ἀνθρώπων "μηδέ ἐργαζομένων., ἀλλά περιεργαζομένων" -κατά τόν ᾿Απόστολον Παῦλον- ἄς τρῶμε "μετά ἡσυχίας τόν ἄρτον μας" καί ἄς δοξάζουμε τόν Θεό πού τόν ἔχουμε ("τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιοῦσιον") ἀκόμα- κι ἄς ὑπακούουμε στήν προτροπή τοῦ ὁμηρικοῦ κήρυκος: "σιωπῆσαί τε κέλευσεν ᾿Αργείους..." ῎Ας χαροῦμε τόν λόγο τοῦ Γέροντος Μωϋσέως πού ἀκολουθεῖ...

«Το να σιωπά κανείς δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι αδιάφορος, αδρανής, νωχελής κι απρόσεκτος. Η εσκεμμένη σιωπή, η προσεγμένη ολιγολογία και η απόρριψη της φλυαρίας και του κουτσομπολιού αποτελεί προτίμηση σιγής κι αποφυγή της κουραστικής πολυλογίας, από την οποία συνήθως προέρχονται διάφορα προβλήματα, όπως φιλονικίες, ψυχρότητες και θόρυβοι.

Οι σιωπηλοί άνθρωποι μιλούν με τη σοβαρή σιωπή τους. Δεν μιλούν όχι γιατί δεν γνωρίζουν να μιλήσουν, όχι από ακαταδεκτικότητα και κρυφή οίηση ότι δεν συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις, αλλά από την ταπεινή αίσθηση ότι δεν έχουν κάτι σημαντικό να πουν. Όταν μάλιστα μιλούν, καταθέτουν λόγο μεστό περιεχομένου.

Ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ λέει: «Απόκτησε την εσωτερική σου γαλήνη και χιλιάδες άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου, χωρίς εσύ να το ξέρεις». Δεν χρειάζεται συνέχεια να μιλάμε. Ο κόσμος κουράστηκε από τα πολλά, τα παχιά, τα αδιαφανή, τα υποκριτικά, τα ξύλινα λόγια. Οι άλλοι δεν βρίσκονται πάντοτε πλάι μας για να μας ακούνε, αλλά και για να τους ακούμε. Λέει ένας σοφός: «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα - περισσότερο ν' ακούμε και λιγότερο να μιλάμε». Εμείς κυκλοφορούμε σαν να έχουμε δέκα στόματα και κανένα αυτί. Μιλά ο άλλος και δεν τον ακούμε και σκεφτόμαστε τι θα πούμε εμείς.»

Απόσπασμα από το βιβλίο :
Η εύλαλη σιωπή, εκδ. Εν πλω,
Μοναχοῦ Μωυσέως ῾Αγιορείτου

agioritis.pblogs.gr


Add this to your website
Βρίσκεσθε εδώ: Ορθοδόξου οικοδομής ΤΟ ΝΑ ΣΙΩΠΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ / τοῦ Μοναχοῦ Μωυσέως ῾Αγιορείτου