• Μεγάλα γράμματα
  • Κανονικά γράμματα
  • Μικρά γράμματα

Φραγκῖσκος: "῾Ο πᾶπας τοῦ λαοῦ"

E-mail Εκτύπωση PDF

Φραγκῖσκος:Μέ ἔψαξαν στήν ἄκρη τοῦ κόσμου

 

Ο πρώτος Ιησουϊτης και Λατινοαμερικάνος που γίνεται Πάπας κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης και της αγάπης, ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος που υποδέχθηκε την εκλογή του στο Βατικανό τους ζήτησε να προσευχηθούν για εκείνον και να του δώσουν την ευλογία τους.

"Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου", ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α'. ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες δηλώσεις του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.Μιλώντας στους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του ενώ σήμερα - όπως ανακοίνωσε- θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου ζητώντας τη να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα. Η πρώτη σκέψη του νέου Πάπα ήταν για τον προκάτοχό του. Ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ ενώ και ο ίδιος θα τον επισκεφθεί άμεσα.

Από σήμερα το πρόγραμμά του θα είναι εντατικό. Το απόγευμα θα ηγηθεί της λειτουργίας στην  Καπέλα Σιξτίνα, παρουσία των υπόλοιπων καρδιναλίων. Εντός του σαββατοκύριακου αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης όπου θα παρουσιάσει το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία ενώ η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 19 Μαρτίου.

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η επιλογή του διακοσιοστού εξηκοστού έκτου Άγιου Πατέρα της Καθολικής Εκκλησίας καθώς πίστευαν ότι θα επικρατούσε το φαβορί, ο Άνζτελο Σκόλα. Ο Φραγκίσκος είναι Ιησουίτης, ιταλικής καταγωγής από πλευράς των γονιών του και γεννήθηκε στη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο. Πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις του καταδικάζει την άμβλωση και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Γεννήθηκε το 1936 και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε νεαρή ηλικία υποβλήθηκε σε αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονίας, αλλά αυτό το θέμα υγείας αυτό δεν του προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Πριν χειροτονηθεί είχε εργαστεί σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας για να καλύψει τις σπουδές του ενώ η ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη του ομίλου Μέντιασετ αναφέρει ότι σε παλιότερη συνέντευξή του ο νέος πάπας, έχει αποκαλύψει ότι του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των "ανανεωτών" καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.
 
Συγχαρητήρια μηνύματα
 
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ  ευχήθηκε στο νέο Πάπα  "καρποφόρο ποιμαντικό έργο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών του στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στην ανθρωπότητα".
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας θα συνεχίσει την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, όπως και ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣΤ τονίζοντας ότι είναι πολλοί οι κοινοί στόχο, όπως η προώθηση της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχήθηκε να είναι η θητεία του "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".
 
Στο Βερολίνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α’ να προσφέρει μια "καθοδήγηση" κυρίως σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα".
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε τις "πιο θερμές ευχές του" στον "πρώτο πάπα από την Αμερικανική ήπειρο" και συμπλήρωσε: "Ως υπέρμαχος των φτωχών και των πλέον ευάλωτων ανάμεσά μας, θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της συμπόνιας που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο για πάνω από 2.000 χρόνια".
 
Τί λέει ο Τύπος σε Γαλλία και Βρετανία
 
Έκπληξη και ερωτήματα στο γαλλικό Τύπο για την εκλογή του "πάπα του λαού", όπως χαρακτηρίζεται. "Υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά" αναφέρει η Figaro. Η Liberation διερωτάται εάν θα καταφέρει "αυτός ο ηλικιωμένος άντρας να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος".
 
"Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε", υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Parisien.
 
Οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του για τα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνες για την Αργεντινή).  "Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν", γράφει η Sun στο κύριο άρθρο της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: "τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή".
 
Ο τίτλος των Times είναι: "Ένας πάπας από τον Νέο Κόσμο". Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως "ο πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας"   Η Daily Telegraph τονίζει: "ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη".
 
 


Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 07:45 Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013


Add this to your website
Βρίσκεσθε εδώ: Γενικού ενδιαφέροντος Φραγκῖσκος: "῾Ο πᾶπας τοῦ λαοῦ"