• Μεγάλα γράμματα
  • Κανονικά γράμματα
  • Μικρά γράμματα

Βρέχει ἀπελπισία στή Ρόδο...

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Παράλληλα συνεχίστηκαν και χθες όλη μέρα οι αγωνιώδεις έρευνες για τον 53χρονο καθηγητή Αγγλικών Κώστα Αργυρόπουλο, η τύχη του οποίου ακόμη αγνοείται
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ
Την ώρα που η Δικαιοσύνη αναζητεί ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες της Ρόδου, οι κάτοικοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σπίτια και υποδομές, αλλά οι συνεχείς νεροποντές τους βυθίζουν σε απελπισία.

Η νεροποντή έπληξε και το νησάκι της Ψερίμου, αναστατώνοντας τις 30 οικογένειες που διαμένουν εκεί Από χθες το μεσημέρι η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς πλημμύρισαν και πάλι οι δρόμοι, κυρίως στην ανατολική Ρόδο, από την πόλη της Ρόδου μέχρι τον Αρχάγγελο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί στα οχήματά τους.
Την άσχημη εικόνα συμπλήρωναν οι συνεχείς αλλά ευτυχώς μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου.
Η Τροχαία έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στη Ρόδου - Λίνδου λίγο μετά τον κόμβο Ασγούρου, ενώ κατολισθητικά φαινόμενα μικρής έκτασης παρουσιάστηκαν και στη Ρόδου - Καλλιθέας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειάζεται.
Η νεροποντή έπληξε και το νησάκι τη Ψερίμου αναστατώνοντας τις 30 οικογένειες που διαμένουν εκεί. Από τη σφοδρή καταιγίδα έπαθαν μεγάλες ζημιές καταστήματα και σπίτια, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Σήμερα θα ζητήσουν από τον περιφερειάρχη να κηρυχθεί το νησί τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής που στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα, ενώ ένα ακόμη αγνοείται, ακούστηκαν πολλές καταγγελίες από πολίτες και υπηρεσιακούς παράγοντες με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Κων. Μπούτσικος να διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια των καταστροφών.
Παράλληλα συνεχίστηκαν και χθες όλη μέρα οι αγωνιώδεις έρευνες για τον 53χρονο καθηγητή Αγγλικών Κώστα Αργυρόπουλο, η τύχη του οποίου αγνοείται.
Το βράδυ της Κυριακής έφτασε στο νησί ο υφυπουργός Εσωτερικών Λεων. Γρηγοράκος για να συντονίσει την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε ότι προέχουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό κ. Μιχελάκη για το σκοπό αυτό.
Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως έκτακτη επιχορήγηση το ποσό των 150.000 ευρώ για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί της Ρόδου.
Το ποσό θα διατεθεί κυρίως για την πληρωμή των συνεργείων των εργατών που δίνουν μάχη για να ανοίξουν δρόμους και να κάνουν προσωρινές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών στις υδροφόρες, τα εκσκαπτικά μηχανήματα και όλα τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται.
Από αυτό το ποσό επιπλέον θα καλυφθούν και οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η κάλυψη του κόστους των εκσκαπτικών μηχανημάτων που έχουν επιστρατευθεί.
Η πρώτη καταγραφή που έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου ήταν απογοηευτική: μόνο στην περιοχή της Ιαλυσού ζημιές υπέστησαν πάνω από 300 σπίτια και 100 επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν υπολογίζονται σε 150, ενώ 30 τουλάχιστον είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο της Ρόδου ισχύει απαγόρευση της στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:
* Στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Παστίδας - Κρεμαστής στη συμβολή της με την επαρχιακή οδό Κρεμαστής - Μαριτσών, όπου υπάρχει γέφυρα που έχει υποστεί ζημιές. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από παρακείμενες οδούς.
* Στη δημοτική παραλιακή οδό Κρεμαστής, πλησίον της εκβολής του χειμάρρου (Κρεμαστινός ποταμός), όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί ζημιές.
* Στην επαρχιακή οδό από τη γέφυρα της Κρεμαστής έως την επαρχιακή οδό Κρεμαστής - Μαριτσών, όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί ζημιές, με εξαίρεση τα οχήματα που κατευθύνονται σε κατοικίες παρακείμενες της εν λόγω οδού. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τη γέφυρα της Κρεμαστής.
Οι συγκεκριμένες κυκλοφορικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=400758


Add this to your website
Βρίσκεσθε εδώ: Γενικού ενδιαφέροντος Βρέχει ἀπελπισία στή Ρόδο...