• Μεγάλα γράμματα
  • Κανονικά γράμματα
  • Μικρά γράμματα

Πακτωλός καταθέσεων ῎Ακη Τσοχατζόπουλου

E-mail Εκτύπωση PDF

papagalakia

 
Πακτωλό καταθέσεων στην Ελβετία είχε από τη δεκαετία του ’90 ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο χορός με τις μίζες για τα εξοπλιστικά. Παράλληλα ελέγχονται τα πόθεν έσχες περίπου 650 «επωνύμων», πολιτικών και μη, των οποίων η περιουσία είναι κραυγαλέα αναντίστοιχη με τα εισοδήματά τους...

Από το 1997 έρρεαν μίζες στην Ελβετία

Βρέθηκε και το έγγραφο για την προμήθεια των TOR-M1 ύψους 21.081.757 δολαρίων

Της Ιωαννας Mανδρου

Εγγραφο που αποδεικνύει ότι ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος είχε τεράστιες καταθέσεις στην Ελβετία από τα μέσα της δεκαετίας του '90, πριν ακόμα αρχίσει ο πακτωλός με τις μίζες για τα εξοπλιστικά και τα υποβρύχια, εντοπίστηκε στο ογκωδέστατο αρχείο του πρώην υπουργού, που έγινε φύλλο και φτερό από τους εισαγγελείς μετά τη σύλληψή του. Το έγγραφο, που κατά τις δικαστικές αρχές, δίδει νέα διάσταση στο σκάνδαλο με τις μίζες, αναφέρεται σε καταθέσεις συνολικού ύψους 20.426.886 ελβετικών φράγκων στην τράπεζα Credit Lyonnais Suisse και φέρει ημερομηνία 30 Ιουνίου του 1997, ένα χρόνο μετά τη μάχη που έδωσε ο τότε πανίσχυρος πολιτικός για την πρωθυπουργία της χώρας…

Τότε, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είχε ακόμα εξοικειωθεί με το άφθονο πολιτικό χρήμα που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Οπως προκύπτει από το έγγραφο της ελβετικής τράπεζας, παίρνει προφυλάξεις και οι καταθέσεις του γίνονται στην τράπεζα με τη ρητή μνεία της διατήρησης της ανωνυμίας του καταθέτη. Στο αρχείο του πρώην υπουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες ακόμα έγγραφα, ενημερωτικά από την ελβετική τράπεζα, για την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού. Τα χρήματα αυτά, άγνωστης προς το παρόν προέλευσης, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, που δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν εκτός των άλλων σημαντικότατων εγγράφων που κατασχέθηκαν στο αρχείο, βρέθηκαν μπροστά και στο έγγραφο - απόδειξη για τη μίζα από τα εξοπλιστικά προγράμματα των TORMI.

Πρόκειται για φωτοαντίγραφο με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου του 2000 του εμβάσματος ύψους 21.081.757 δολαρίων, με εντολέα την εταιρεία Indu-strial Company ConcerAntey και δικαιούχο την εταιρεία που έχει αποδειχθεί από τις έρευνες ως το «δοχείο» της τεράστιας μίζας από τα εξοπλιστικά για τους TORMI και φέρει την επωνυμία DrumilaOffset Programme LTD. Επίσης στο αρχείο της οδού Κομνά Τράκα 3, βρέθηκαν και οι έγγραφες αποδείξεις για την κίνηση της μίζας από τα εξοπλιστικά, καθώς και η σχετική αλληλογραφία με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και με την Τράπεζα Εξωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας, που επιβεβαιώνει τη μεταφορά του ποσού των 21 εκατ. δολ., καθώς και τη διαδρομή του μέχρι να φθάσει στις εξωχώριες εταιρείες - πλυντήρια, που σήμερα έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο και στενούς του συνεργάτες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκατοντάδες σελίδες με χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι περισσότερες ανάμεσα στο 2000 και το 2002, στις οποίες αναφέρονται διάφορα χρηματικά ποσά, που ξεκινούν από 200 χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι τα δύο εκατ. με σημειώσεις. Παραπλεύρως υπάρχουν συντομογραφίες διαφόρων ονομάτων, η ταυτότητα των οποίων δεν προκύπτει από την απλή ανάγνωση των σημειώσεων, αλλά μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί, μόνον αν ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος αποφασίσει, όποτε αυτός το κρίνει, να μιλήσει.

Αυτές οι σημειώσεις με ενδεχόμενους αποδέκτες του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, αξιολογούνται ως εξαιρετικά σημαντικές από τις δικαστικές αρχές και αναμένεται να απασχολήσουν τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος τις επόμενες ημέρες έχει αποφασίσει να καλέσει, εκ νέου, σε συμπληρωματική απολογία τον κ. Τσοχατζόπουλο και να τον ρωτήσει τι και ποιους εννοεί στις χειρόγραφες σημειώσεις του με τα εκατοντάδες ποσά και τα δυσανάγνωστα ονόματα.

Αντικείμενο της συμπληρωματικής απολογίας του πρώην υπουργού θα αποτελέσουν και οι δεκάδες ιδιόχειρες σημειώσεις του με τις οποίες ζητεί επιμόνως το ποσό του ενός εκατ. ευρώ από τον πρώην συνεργάτη κ. Ιω. Σμπώκο. Επίσης κάνει λόγο συνολικά για δέκα εκατ. ευρώ που δικαιούται και αναφέρεται σε λογαριασμούς σε Ελβετία, Ρωσία, Ιταλία εκφράζοντας αγωνία για απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και για μη τήρηση των υπεσχημένων.

Βρίσκουν παντού κατόψεις ακινήτων

Κι ενώ τα σημαντικότατα έγγραφα και οι ιδιόχειρες σημειώσεις του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου βρίσκονται πια στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών, εντύπωση προκαλούν και τα νέα ευρήματα, για άγνωστα ακίνητα, που μπορεί να διαθέτει ο πρώην υπουργός σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς βρέθηκαν στο αρχείο του, μεταξύ άλλων, 31 κατόψεις ακινήτων ανά την επικράτεια σε φάκελο με την ένδειξη της εταιρείας - πλυντήριο Torcaso. Πρόκειται για ακίνητα που αναζητούνται πλέον, ενώ κατόψεις ακινήτων βρέθηκαν και για διαμερίσματα στο Βερολίνο! Πρόκειται για κατόψεις 13 διαμερισμάτων στη γερμανική πρωτεύουσα που αφορούν πολλούς ορόφους σε ακίνητο της οδού Michaelkirchstrase 16, με αναλυτικά στοιχεία για τους εσωτερικούς τους χώρους και άλλες λεπτομέρειες για την κατάσταση των εν λόγω ακινήτων, ενώ στο αρχείο βρέθηκαν ιδιωτικά συμφωνητικά για επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού που ξεκινούν από τη μαρίνα στο Μεγανήσι της Λευκάδας μέχρι τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επικοινωνίας ώς και βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Και μια και ο λόγος για ακίνητα, οι αποδείξεις και τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο αρχείο-θησαυρό του πρώην υπουργού για τις δαπάνες για ακίνητα που διαθέτει ο ίδιος στην Αθήνα και κυρίως εκείνο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά, βρέθηκαν τιμολόγια για ξυλουργικές και άλλες παρεμφερείς εργασίες ύψους 390 χιλ. ευρώ και άλλο ύψους 719 χιλ. ευρώ για εργασίες εξωτερικής διαμόρφωσης, χώρια τα τεράστια ποσά για έπιπλα και πολυτελή μικροαντικείμενα. Τέλος να σημειωθεί ότι προσεχώς ανοίγει και πάλι ο φάκελος για την κλοπή του αρχείου του, που είχε καταγγείλει ο ίδιος ο πρώην υπουργός στα μέσα του 2010 στις αρχές...

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100047_27/05/2012_483711


Add this to your website
Βρίσκεσθε εδώ: Γενικού ενδιαφέροντος Πακτωλός καταθέσεων ῎Ακη Τσοχατζόπουλου